Jasper Roberts - Blog

Alpakka

Alpakka gutta elsker og være ute i all slags vær

Frem til 2011 var det melkeproduksjon som holdt gården i gang, men vi måtte dessverre legge den ned. Vi sto igjen med et stort tomt fjøs, og følte at det ble helt feil å la det være uten dyr, det var så trist å se det stå tomt. Så vi satte oss ned og tenkte alternativt, dyr måtte vi jo bare ha! Vi kom fort frem til at besøksgård var det vi ville ha, og satte i gang med å ominnrede fjøset for nye dyr.

Vi begynte med å innrede fjøset for hønene,endene og kaniner. Men det var ikke nok til å fylle fjøset på langt nær.

Mor i huset er en ivrig strikker, og en dag mens hun søkte på alpakkagarn på Internet kom hun over en side med lys levende alpakkaer! Dette måtte undersøkes nærmere, og veien til telefonen for å avtale et besøk var ikke lang!

Vi dro til en alpakkagård og ble møtt av en flokk alpakkaer med store vakre øyne og flotte personligheter. Vi fikk gå en tur med de, og der og da hadde alpakkaen allerede satt rot i hjertene våre.

Vi kjøpte først to vallaker, en fawn som heter Bandit og en svart som heter Ask. De kom til gården vår 14 april 2011. Disse flotte dyrene grep oss så inderlig at vi ønsket flere, vi hadde lyst til å ha hopper på gården, slik at vi kunne få oppleve å få criaer (føll) og se de vokse opp. Vi kjøpte to hopper, Yatiña og Texas som begge var bedekket. Termin var 17 mai, men allerede 6. mai leverte Texas en flott gutt OA Macho Beauty.

16 juli 2015 leverte Texas en skinnende hvit hoppe som har fått navnet Felicia som betyr lykke/lykkelig. Hun har også navnet etter en vakker blomst og bærer navnet med det rette. Drømmen fortsetter og vi har nå 19 alpakka og venter flere små i 2019.

Alpakkaene er flotte sammen barn, de synes å forme et helt spesielt bånd! Alpakkaen er også et trygt dyr å la barna være sammen med, så her er det duket for fri utfoldelse.

Vi bare elsker våre alpakka og fjøset fylles stadig opp med de flotte dyrene som har opphavet sitt i Sør-Amerika. Vi kan sitte lenge ute og drømme oss helt bort i de nydelige dyrene som produserer ett av verdens mest ettertraktet fiber, den varmer fire ganger så mye som sauen. Sammen med alpakka får vi senket skuldrene og bare kose oss.

2012 hentet vi hjem også noen få villsau, som også blir bare fler og fler av her på gårde.

Gårdsbutikken fylles opp av både garn og produkter ifra alpakka og villsau mm

Med tiden håper vi å få til ett levebrød av alpakka og vi er på god vei med at vi har fått opp en gårdsbutikk på 43kvm der vi har fylt opp med produkter fra egne dyr !

Ta en kikk så skal du se!